
Υπολογίζεται ότι περίπου το 33% των ενηλίκων στις ΗΠΑ λαμβάνουν πολυβιταμίνες, υποθέτοντας ότι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων και στη βελτίωση της συνολικής υγείας.
Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των πολυβιταμινών στην πρόληψη ασθενειών παραμένει ασαφής. Επομένως, η κατανόηση τόσο των οφελών όσο και των πιθανών κινδύνων αυτών των συμπληρωμάτων είναι ζωτικής σημασίας. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε την πρόσφατη βιβλιογραφία σχετικά με τη χρήση πολυβιταμινών και τον αντίκτυπό της στη μακροζωία.
Τι είναι οι πολυβιταμίνες;
Οι πολυβιταμίνες είναι συμπληρώματα που περιέχουν διάφορες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων και τα συστατικά και οι δόσεις τους ποικίλλουν ανάλογα με τη μάρκα και τον τύπο. Αυτό που γενικά ταξινομεί ένα συμπλήρωμα ως πολυβιταμίνη είναι εάν το προϊόν περιέχει τουλάχιστον τρεις διαφορετικές βιταμίνες ή μέταλλα.
Ενώ το περιεχόμενο των συμπληρωμάτων θα ποικίλλει, πολλά προϊόντα θα περιέχουν τουλάχιστον τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα όπως βιταμίνες A, C, D, E και K, ορισμένες βιταμίνες της ομάδας Β όπως η θειαμίνη και ενδεχομένως ψευδάργυρος.
Τι λέει η βιβλιογραφία για τις πολυβιταμίνες και τη μακροζωία;
Έχει συζητηθεί εδώ και καιρό εάν οι πολυβιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών, να αυξήσουν τη μακροζωία και να βελτιώσουν τη συνολική υγεία. Τα στοιχεία όλα αυτά τα χρόνια ήταν αντικρουόμενα στις κλινικές μελέτες.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2024 έδειξε ότι δεν υπάρχει όφελος θνησιμότητας από τη λήψη πολυβιταμινών, ιδιαίτερα μεταξύ υγιών ενηλίκων, μετά από παρακολούθηση ασθενών για 20 χρόνια. Αυτή η μελέτη κοόρτης εξέτασε τα δεδομένα 390.124 συμμετεχόντων από τρεις μεγάλες προοπτικές μελέτες κοόρτης στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ημερήσια πρόσληψη βιταμινών δεν παρείχε όφελος θνησιμότητας.
Επιπλέον, μια μελέτη παρακολούθησης διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπαιρναν πολυβιταμίνες καθημερινά είχαν 4% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, ενώ μια άλλη περίοδος παρακολούθησης δεν έδειξε αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο, καθιστώντας τα αποτελέσματα δύσκολο να ερμηνευτούν.
Μπορούν οι πολυβιταμίνες να βοηθήσουν στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων;
Η αποτελεσματικότητα των πολυβιταμινών στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων είναι μια συνεχής συζήτηση.
Για παράδειγμα, διεξήχθη μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή για να καθοριστεί εάν η λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνη D και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα μείωνε τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Οι ασθενείς λάμβαναν 2.000 διεθνείς μονάδες βιταμίνης D και 1 γραμμάριο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων την ημέρα.
Μετά από 5 χρόνια, διαπιστώθηκε ότι η λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνη D δεν μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του προστάτη ή του παχέος εντέρου. Επιπλέον, η βιταμίνη D δεν μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Τα δεδομένα από μια άλλη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή αξιολόγησαν την επίδραση της συμπλήρωσης βιταμίνης D στη δυνατότητα μείωσης του κινδύνου διαβήτη σε άτομα χωρίς ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη 4.000 διεθνών μονάδων βιταμίνης D την ημέρα δεν μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη μετά από 2,5 χρόνια καθημερινής λήψης συμπληρωμάτων.
Τι λένε οι ειδικοί για τις πολυβιταμίνες;
Δεδομένου ότι οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος είναι οι δύο πιο κοινές αιτίες θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, η χρήση βιταμινών και συμπληρωμάτων για την πρόληψη και των δύο παθήσεων έχει προταθεί στο παρελθόν.
Ωστόσο, το 2022, η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών (USPSTF) ενημέρωσε τη σύστασή της σχετικά με τη χρήση βιταμινών για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου. Βγήκε το συμπέρασμα ότι η λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνες δεν βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων ή της θνησιμότητας. Συγκεκριμένα, ενώ ορισμένες βιταμίνες μελετήθηκαν για τα πιθανά οφέλη τους, τα στοιχεία δεν υποστήριξαν τη χρήση τους για τη μείωση αυτών των κινδύνων για την υγεία.
Επιπλέον, το USPSTF τόνισε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βήτα-καροτίνης, ειδικότερα, μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα, τονίζοντας την ανάγκη προσοχής στη χρήση του.
Εναλλακτικοί τρόποι για να αυξήσετε τη μακροζωία
Αν και δεν υπάρχει αποδεδειγμένη ευεργετική επίδραση των βιταμινών στη διάρκεια ζωής, υπάρχουν και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για τη βελτιστοποίηση της υγείας. Μερικές συμβουλές για την εφαρμογή υγιεινών συνηθειών παρατίθενται παρακάτω.
- Ασκηση. Η American Heart Association συνιστά 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα κάθε εβδομάδα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως ποδηλασία με μέτριο ρυθμό, χορό, κολύμπι και παρόμοια.
- Διατροφή. Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να προάγει την καλή υγεία και τη μακροζωία. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια σταθερή ποσότητα φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και δημητριακών ολικής αλέσεως στη διατροφή σας. Επίσης, προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και κορεσμένων λιπαρών.
- Επαρκής ύπνος. Προσπαθήστε να στοχεύετε σε τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Ο ύπνος έχει πολλά οφέλη, όπως βελτίωση της διάθεσης, υποστήριξη του ανοσοποιητικού και ενισχυμένη εγρήγορση και λήψη αποφάσεων.
- Διαχείριση βάρους. Το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει το ρίσκο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η παρακολούθηση της πρόσληψης θερμίδων και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσουν στην υγιή διαχείριση βάρους.
- Μείωση του στρες. Το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ψυχικής υγείας και άλλα προβλήματα υγείας και μπορεί να αντιμετωπιστεί από ορισμένους από τους παράγοντες του τρόπου ζωής που αναφέρονται παραπάνω. Επιπλέον, μπορείτε να δοκιμάσετε την εξάσκηση της προσοχής ή του διαλογισμού για να διαχειριστείτε καλύτερα τα επίπεδα άγχους.
- Διακοπή του καπνίσματος. Το κάπνισμα σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Σκεφτείτε να σταματήσετε το κάπνισμα για να βελτιώσετε τη γενική σας υγεία και να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης άλλων προβλημάτων υγείας.
Ποιος πρέπει να σκεφτεί να πάρει πολυβιταμίνες;
Μπορείτε να εξετάσετε τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών εάν η διατροφή σας στερείται βασικών θρεπτικών συστατικών ή εάν έχετε συγκεκριμένες διατροφικές ελλείψεις. Περαιτέρω σενάρια όπου η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να είναι ευεργετική περιλαμβάνουν:
- Έγκυες γυναίκες. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς οι ανεπάρκειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ελαττώματα του νευρικού σωλήνα στο έμβρυο.
- Μεγαλύτεροι ενήλικες. Ορισμένες βιταμίνες μπορεί να είναι ευεργετικές για την υγιή γήρανση. Για άτομα άνω των 60 ετών, οι πολυβιταμίνες μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη της μνήμης και της γνωστικής ικανότητας.
- Άτομα που ακολουθούν φυτικές δίαιτες. Τα άτομα που δεν τρώνε κρέας μπορεί να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12. Η χορήγηση συμπληρωμάτων με Β12 μπορεί να εξεταστεί εάν εντοπιστεί ανεπάρκεια και τα βρέφη που θηλάζουν μπορεί επίσης να χρειαστούν Β12 εάν ο θηλάζων γονέας τους ακολουθεί φυτική διατροφή.
Για να αποτρέψετε την υπερβολική λήψη συμπληρωμάτων και πιθανές τοξικότητες, μιλήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια πολυβιταμίνη. Ο ειδικός υγείας μπορεί να κάνει εξετάσεις για ανεπάρκειες βιταμινών και να αποφασίσει εάν η λήψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων είναι κατάλληλη.
Πώς επιλέγω το καλύτερο συμπλήρωμα;
Συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα βιταμίνη ή συμπλήρωμα, ειδικά εάν παίρνετε άλλα φάρμακα. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τη σωστή επιλογή εάν είναι απαραίτητο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο FDA δεν ρυθμίζει τις πολυβιταμίνες ή άλλα συμπληρώματα διατροφής με τον ίδιο τρόπο όπως τα φάρμακα. Αυτά τα προϊόντα δεν έχουν σχεδιαστεί για τη θεραπεία ασθενειών και επομένως δεν απαιτείται να εγκριθούν από τον FDA πριν πουληθούν στους καταναλωτές.
Για καλύτερα αποτελέσματα, επιλέξτε ένα συμπλήρωμα από εταιρεία που τηρεί τις Ορθές Πρακτικές Παραγωγής (GMP). Αυτό διασφαλίζει ότι η ποιότητα και η ισχύς του προϊόντος ταιριάζουν με αυτά που αναγράφονται στην ετικέτα.
Επιπλέον, η επιλογή μιας μάρκας που υποβάλλεται σε ανεξάρτητες δοκιμές ποιότητας μπορεί να προσφέρει επιπλέον διασφάλιση. Ωστόσο, έχετε κατά νου ότι η δοκιμή ποιότητας δεν εγγυάται την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα. Τελικά, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να καθορίσετε το καταλληλότερο συμπλήρωμα για τις ανάγκες σας.
Πηγές
- National Institutes of Health. Multivitamin/mineral supplements.
- JAMA Network Open. Multivitamin use and mortality risk in 3 prospective US cohorts.
- New England Journal of Medicine. Vitamin D supplements and prevention of cancer and cardiovascular disease.
- New England Journal of Medicine. Vitamin D supplementation and prevention of type 2 diabetes.
- Journal of Interprofessional Education and Practice. Daily healthy habits to reduce stress and increase longevity.
- American Diabetes Association. Statistics about diabetes.
- American Heart Association. Life's Essential 8.
Διαβάστε επίσης...

Εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας
Διατροφή, τρόπος ζωής, φυτοθεραπεία και άλλες εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας..
Περισσότερα
Γιατί να ξεκινήσω χορό;
Ποτέ δεν είναι αργά να ανακαλύψετε και να καλλιεργήσετε ένα ταλέντο !
Περισσότερα
ΦΥΤΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΧΡΩΜΑ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ, ΝΕΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ
Οι επιστήμονες δημιουργούν φυτά που αλλάζουν χρώμα όταν υπάρχουν τοξικές χημικές ουσίες
Περισσότερα