
Η ηλικία που γράφει η ταυτότητα δεν είναι πάντοτε αυτή που νιώθεις μέσα σου. Η υποκειμενική ηλικία — η ηλικία που νομίζεις ότι είσαι — μπορεί να είναι χαμηλότερη ή υψηλότερη από την πραγματική και φαίνεται να παίζει τεράστιο ρόλο στην ψυχική και σωματική υγεία σου.
Νιώθοντας νεότερη = λιγότερα σημάδια γήρανσης
Μελέτες δείχνουν ότι όσοι δηλώνουν πως «νιώθουν νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία» έχουν λιγότερα σημάδια γήρανσης στον εγκέφαλο, κάτι που συχνά συνοδεύεται από καλύτερη μνήμη και γνωστικές ικανότητες. Αντίθετα, όσοι αισθάνονται όσο παλιοί είναι ή και πιο μεγάλοι, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για κατάθλιψη και καρδιοαγγειακά.
Υποκειμενική ηλικία & μακροζωία
Μελέτες με άτομα άνω των 60 ετών αποκάλυψαν ότι το “να νιώθεις παλαιότερος” συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου μέσα στα επόμενα χρόνια, ανεξάρτητα από το αν είσαι άρρωστος ή όχι. Το αντίθετο, ο ψυχολογικός νεανισμός φαίνεται να λειτουργεί ως «ασπίδα» για την υγεία.
Η σχέση ηλικίας και ευεξίας
Γεγονότα όπως η εμφάνιση κατάθλιψης, χαμηλή διάθεση ή γνωστικές δυσκολίες συχνά συνδέονται με το να νιώθεις μεγαλύτερος/η από την ηλικία σου. Αντίθετα, όσοι νιώθουν πιο νέοι/νέες, έχουν θετικότερη διάθεση, περισσότερη δυναμικότητα και υψηλότερη ποιότητα ζωής.
Γιατί νιώθουμε πιο νέοι σήμερα;
Μεταγενέστερες γενιές (γεννημένοι μετά το 1952) νιώθουν πιο νέοι από πριν. Υιοθετούν πιο δραστήριο τρόπο ζωής, διατηρούν δεσμούς, ταξιδεύουν, και διατηρούν ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή. Η κοινωνία στηρίζει τη νεανικότητα κι αυτό αντανακλάται στο πώς βιώνουμε τη ζωή μας.
Τι σημαίνει πρακτικά για εσένα
- Διατήρησε φυσική δραστηριότητα και κοινωνικό κύκλο – υποστηρίζουν την ψυχική ζωτικότητα.
- Διατροφικός & ύπνου γονιός – η ποιότητα ζωής καθορίζει πώς αισθάνεσαι.
- Αποδοχή ηλικίας – όχι σαν πρόβλημα, αλλά σαν στάδιο ζωής, χωρίς να νιώθεις παρωχημένη/ος.
- Διάχυση αρνητικών στερεοτύπων – αντί να «φοβάσαι» τη γήρανση, εκτίμησε τα οφέλη της.
Συμπέρασμα
Η ηλικία που «νιώθεις» δεν είναι απλά μια ψυχολογική δήλωση — έχει πραγματική επίπτωση στην υγεία σου, τόσο πνευματική όσο και σωματική. Το να νιώθεις νεότερη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, άνοιας και θνησιμότητας. Κάνε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου και νιώσε την ηλικία σου απλώς ως ένα από τα πολλά καταπληκτικά στάδια της ζωής σου.
Βιβλιογραφία
- Grainger, S. (2025, Ιούλιος 22). You’re Only as Old as You Feel. Psychology Today UK & US.
- Guardian. (2024, Απρίλιος). Research: majority of 50–80 feel younger than peers.
Διαβάστε επίσης...

Ξεχάστε Το Στρες Και Τις Παθήσεις Δέρματος Με Τη Βιταμίνη Β5!
Απαλλαγείτε από Το Στρες Και Τις Παθήσεις Δέρματος Με Τη Βιταμίνη Β5
Περισσότερα
ΑΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ, ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ;
Το να είσαι αγενής δεν έχει ποτέ καμία σχέση με την ειλικρίνεια.
Περισσότερα
Τα σιωπηλά σήματα δυσαρέσκειας στη σχέση
Δέκα σημάδια που δείχνουν ότι ο σύντροφος σας απομακρύνεται
Περισσότερα