
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι εισαγωγής στερεών τροφών στα βρέφη. Οι σπιτικές παιδικές τροφές παρασκευάζονται με πουρέ ή ανάμειξη φρέσκων φρούτων, λαχανικών και κρεάτων που τρώγονται από την οικογένεια στο σπίτι. Οι παιδικές τροφές που παρασκευάζονται στο εμπόριο παράγονται μαζικά και συνήθως συσκευάζονται σε βάζα ή σακουλάκια. Ο καθένας φαίνεται να έχει διαφορετικές σκέψεις, αλλά ποια είναι πιο ασφαλής;
Η ιστορία της στερεάς βρεφικής τροφής
Οι παιδικές τροφές έγιναν εμπορικά διαθέσιμες στα τέλη της δεκαετίας του 1920, αλλά οι γονείς τάιζαν τη σπιτική τροφή του βρέφους τους πολύ πριν από αυτό. Η Gerber ήταν μια από τις πρώτες εταιρείες που πρόσφεραν κονσέρβες παιδικές τροφές, οι οποίες θεωρούνταν ευκολία. Τώρα, οι παιδικές τροφές που παρασκευάζονται στο εμπόριο παράγονται από πολλές εταιρείες και είναι ένα τυπικό είδος διατροφής που χρησιμοποιείται σε πολλά νοικοκυριά.
Η αυξανόμενη ανησυχία
Το 2019 δημοσιεύθηκε μια μελέτη με περισσότερες από 160 παιδικές τροφές από το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας (EDF). Εξέτασε την ασφάλεια των εμπορικών παιδικών τροφών και τον όγκο των βαρέων μετάλλων, όπως:
- Αρσενικό
- Κάδμιο
- Υδράργυρος
Τα ευρήματα προκάλεσαν ανησυχία στους γονείς και στους επαγγελματίες υγείας. Οι γονείς και οι φροντιστές αντιμετώπισαν την απόφαση ποιες τροφές σε βάζο να ταΐζουν και πόσο συχνά να ταΐζουν τα παιδιά τους εμπορικές παιδικές τροφές.
Αμέσως μετά τη δημοσίευση της μελέτης, οι εταιρείες έσπευσαν να κάνουν αλλαγές στις παιδικές τους τροφές και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εργάστηκε για να εφαρμόσει νέους κανονισμούς ασφαλείας. Ενώ ο μόλυβδος και άλλα μέταλλα βρίσκονται συχνά στη φύση στα τρόφιμα, τα παιδιά κάτω των 2 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω του μικρότερου μεγέθους τους.
Καμπάνια «Closer to Zero».
Ο FDA έχει σημειώσει πρόοδο στον περιορισμό των βαρέων μετάλλων στα τρόφιμα από το 2019. Έχουν αναπτύξει βελτιωμένες μεθόδους δοκιμών, έχουν διεξαγάγει έρευνες για κοινές παιδικές τροφές και έχουν μάθει πώς τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην προστασία από αυτούς τους ρύπους. Μόλις τον Ιανουάριο του 2023, ο FDA πρότεινε μια εκστρατεία «Κοντά στο μηδέν» για την εξάλειψη του μολύβδου και άλλων βαρέων μετάλλων στα παιδικά τρόφιμα, η οποία βασίζεται σε αυτή την πρόοδο.
Πότε να εισάγετε στερεές παιδικές τροφές
Τα βρέφη είναι συνήθως έτοιμα να μυηθούν σε στερεές τροφές όπως πολτοποιημένα φρούτα και λαχανικά περίπου στην ηλικία των 6 μηνών. Προσπαθήστε να εισάγετε ένα νέο φαγητό τη φορά και να περιμένετε μερικές ημέρες μεταξύ των νέων τροφών. Αυτό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν το παιδί σας μπορεί να έχει δυσανεξία ή αλλεργική αντίδραση.
Τα σημάδια αντίδρασης μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Εξάνθημα
- Διάρροια
- Εμετός
- Πόνος στο στομάχι
- Βήχας ή αναπνευστικές δυσκολίες
Εάν το παιδί σας έχει δυσκολίες στην αναπνοή, καλέστε αμέσως το 911. Εάν ανησυχείτε για το αν το παιδί σας είναι αναπτυξιακά έτοιμο να ξεκινήσει στερεά ή αν ανησυχείτε για αλλεργίες, μιλήστε με τον παιδίατρό σας.
Σπιτικό εναντίον από βάζο: Ποιο είναι καλύτερο;
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι τόσο οι εμπορικές όσο και οι σπιτικές παιδικές τροφές έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και η καθεμία θεωρείται ασφαλής. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι μια ποικιλόμορφη δίαιτα είναι η καλύτερη, με αργή εισαγωγή κάθε νέας τροφής. Εάν προσπαθείτε να προσδιορίσετε ποιος τύπος είναι καλύτερος για εσάς και το μωρό σας όταν εισάγετε στερεές τροφές, ακολουθεί μια ανάλυση:
Οφέλη από τις σπιτικές παιδικές τροφές
Μερικοί γονείς προτιμούν να φτιάχνουν μόνοι τους παιδικές τροφές. Τα πιο αναφερόμενα οφέλη είναι:
- Κόστος. Η παρασκευή της δικής σας παιδικής τροφής μπορεί να μειώσει τους λογαριασμούς μιας οικογένειας για τα παντοπωλεία.
- Συντηρητικά. Ξέρετε ακριβώς τι υπάρχει στα φαγητά που ετοιμάζετε μόνοι σας.
- Μολυσματικούς παράγοντες. Το δυναμικό των βαρέων μετάλλων μπορεί να είναι μικρότερο.
- ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες. Η επεξεργασία σε χαμηλότερη θερμοκρασία μπορεί να διατηρήσει τα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα.
- Συσκευασία. Επαναχρησιμοποιήσιμο και πιο φιλικό προς τη γη.
Οφέλη από εμπορικά παρασκευασμένα τρόφιμα (βάζο).
Άλλοι γονείς προτιμούν να χρησιμοποιούν εμπορικά παρασκευασμένες παιδικές τροφές λόγω των εξής πλεονεκτημάτων:
- Ευκολία. Εύκολο στη χρήση εν κινήσει, χωρίς χρόνο προετοιμασίας και λιγότερο καθαρισμό.
- Αποθήκευση. Πολλά βάζα μπορούν να αγοραστούν και να αποθηκευτούν και είναι καλά μέχρι την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στο βάζο.
- Δοκιμή παρτίδας. Αυτό γίνεται για να ελεγχθεί η παρουσία μολυσματικών ουσιών ή βακτηρίων.
- Ασφάλεια. Η υφή/το πάχος/τα κομμάτια είναι κατάλληλα για την ηλικία για μείωση του κινδύνου πνιγμού.
Τι λένε οι ειδικοί;
Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι και οι δύο μέθοδοι είναι αποδεκτές για το μωρό σας και πολλοί συνιστούν ένα μείγμα αυτών. Πολλοί προτείνουν τη χρήση εμπορικών τροφίμων για ευκολία όταν βγαίνετε έξω ή ταξιδεύετε και σπιτικά όταν είστε στο σπίτι προετοιμάζοντας το φαγητό σας
Υγιεινά τρόφιμα όταν λείπετε από το σπίτι
Όταν είστε έξω, αλλά εξακολουθείτε να θέλετε να προσφέρετε στο παιδί σας φρέσκο φαγητό, υπάρχουν πολλές επιλογές.
- Φρέσκα φρούτα. Οι μπανάνες και τα αβοκάντο μπορούν εύκολα να πολτοποιηθούν για το μωρό σας. Εάν είναι πολύ πηχτό, μπορείτε να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα μητρικού γάλακτος, νερού ή φόρμουλας για να βοηθήσετε στη συνοχή.
- Γιαούρτι. Μια άλλη επιλογή για να φέρετε στην έξοδό σας αρκεί να έχετε ένα κρύο πακέτο. Εάν ταΐζετε το μωρό σας γιαούρτι, φροντίστε να ελέγξετε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ορισμένες μάρκες έχουν μια ολόκληρη συνιστώμενη ημερήσια δόση σε αυτά.
- Φρούτα κομμένα σε κύβους. Εάν το παιδί σας έχει νέα δόντια και είναι έτοιμο να μασήσει, μικρά φρούτα σε κύβους όπως φράουλες, πεπόνι, ροδάκινα και αχλάδια είναι υπέροχα σνακ.
- Τυρί κότατζ. Εάν έχετε διαθέσιμη κρύα συσκευασία ή μονωμένη θήκη.
- Χούμους ή σάλτσα μήλου χωρίς ζάχαρη. Διατίθενται σε μεγέθη μιας μερίδας ή μπορείτε να τα συσκευάσετε σε μικρό δοχείο.
Οι γονείς έχουν ανησυχίες σχετικά με την υγεία των παιδιών τους και η διατροφή είναι συχνά κορυφαία προτεραιότητα. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι μια ποικιλόμορφη δίαιτα είναι ο καλύτερος τρόπος για την παροχή ισορροπημένης διατροφής. Αυτό βοηθά στη μείωση της έκθεσης σε διατροφικά τοξικά στοιχεία και δίνει στο παιδί σας μια δίαιτα γεμάτη θρεπτικά συστατικά.
Τόσο τα εμπορικά όσο και τα σπιτικά τρόφιμα είναι ασφαλή εάν παρασκευάζονται σωστά. Τελικά, είναι στο χέρι σας να πάρετε την καλύτερη απόφαση για το παιδί σας και τον τρόπο ζωής σας.
Πηγές
- Food and Drug Administration. Closer to Zero: Reducing Childhood Exposure to Contaminants from Foods.
- National Library of Medicine. Lead and cadmium contamination in a large sample of United States infant formulas and baby foods.
- Science Direct. Toxic metal exposures from infant diets: Risk prevention strategies for caregivers and health care professionals.
- Cleveland Clinic. What Are Signs That My Child Has a Food Allergy?
Διαβάστε επίσης...

Αρθρίτιδα: 6 Τρόποι Για Να Την Προλάβετε, του Αλέξανδρου Γιαννίρη
Μερικοί τρόποι για να προλάβετε την αρθρίτιδα
Περισσότερα
Το γρήγορο βάδισμα απομακρύνει το εγκεφαλικό
Το γρήγορο βάδισμα απομακρύνει το εγκεφαλικό
Περισσότερα