
Της Ειρήνης Kουρσουμπά, ψυχοθεραπεύτριας
Με θεμελιώδη αρχή την ισορροπία η κινεζική ιατρική βασίζεται στην ταοϊστική φιλοσοφία, που έχει την ισορροπία ως θεμελιώδη αρχή της. Θεωρεί δηλαδή ότι για να είναι υγιές ένα σώμα, θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ του Yin (του θηλυκού στοιχείου) και του Yang (του αρσενικού). Όσοι κάνουν μια ανθυγιεινή ζωή (καπνίζουν, πίνουν, κοιμούνται λίγες ώρες, τρώνε πρόχειρα, δεν ασκούνται), διαταράσσουν την ισορροπία ανάμεσα σε αυτές τις δύο δυνάμεις, η οποία όμως είναι υψίστης σημασίας γιατί εγγυάται τη σωστή ροή της ζωτικής ενέργειας (του λεγόμενου Qi) σε όλον τον οργανισμό, ευνοώντας έτσι μια κατάσταση άριστης υγείας.
Μπορούμε να ασχολούμαστε με την υγεία μας μόνο όταν αρρωσταίνουμε. Ή μπορούμε να το κάνουμε κάθε μέρα από συνήθεια, με στόχο να προφυλάσσουμε τον οργανισμό μας και να ζούμε ημέρες πιο ήρεμες και γεμάτες ενέργεια. Αυτή ακριβώς είναι η ιδέα-κλειδί της παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής και της ινδικής Αγιουρβέδα.
Δύο ιατρικές πολλών ετών που γοητεύουν ειδικά εμάς τις γυναίκες. Γιατί μας θυμίζουν ότι οι διαταραχές μπορούν να θεραπευτούν, αλλά είναι πολύ πιο έξυπνο να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις προλάβουμε. Γιατί υπογραμμίζουν τη σημασία να φροντίζουμε το σώμα μας, όσο και το πνεύμα μας. Γιατί επιμένουν ότι το ιδανικό είναι να τρώμε εκλεκτικά και χωρίς υπερβολές και να επιδιδόμαστε σε σωματική άσκηση, χωρίς όμως να υποτιμάμε τη σημασία και την απόλαυση της χαλάρωσης.
Και τέλος, γιατί στρέφουν τους προβολείς πάνω σε μια πολύ σημαντική λέξη: την ισορροπία. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν ένα ταξίδι με προορισμό την Ανατολή για να ανακαλύψουμε τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές και θεραπείες.
Πρόκειται για μια μέθοδο πολλών ετών που θεραπεύει και προλαμβάνει διάφορες διαταραχές, από τον πονοκέφαλο μέχρι την οσφυαλγία. Δρα μέσω της διέγερσης συγκεκριμένων σημείων του δέρματος με τη βοήθεια βελόνων. Το κεντρικό νευρικό σύστημα μπαίνει στη διαδικασία να παράγει ουσίες που αποκαθιστούν την ισορροπία των φυσιολογικών λειτουργιών. Ο βελονισμός θα πρέπει να αποφεύγεται μόνο από όσους υποφέρουν από κάποιου είδους αναπηρία ή προβλήματα θρομβώσεων.
Η ανατολίτικη ιατρική προτείνει πολλές φυσικές λύσεις που είναι σε θέση να θεραπεύουν και να ενισχύουν τον οργανισμό
Ρεφλεξολογία
Η ρεφλεξολογία είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τεχνικές της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, που βασίζεται στη θεωρία ότι όλα τα όργανα του σώματος «αντανακλώνται» στο πέλμα μέσω των λεγόμενων μεσημβρινών. Γνωρίζοντας πού ακριβώς βρίσκονται αυτά τα «αντανακλαστικά» σημεία, αρκούν 20 λεπτά μασάζ (ακόμα και στο σπίτι) για να ανακουφιστούν διαφόρων ειδών διαταραχές.
Ανακουφίστε τον πονοκέφαλο: το πέλμα του ποδιού θυμίζει μωρό σε εμβρυϊκή θέση. Το μεγάλο δάχτυλο αντιπροσωπεύει το κεφάλι, η καμάρα τη σπονδυλική στήλη, η κεντρική περιοχή τα εσωτερικά όργανα, κ.ο.κ. Για να καταπολεμήσετε την ημικρανία, πραγματοποιήστε μασάζ στο «μαξιλαράκι» που βρίσκεται κάτω από το τρίτο δάχτυλο και έπειτα, ακολουθώντας αντίθετη φορά από τους δείκτες του ρολογιού, στη φάλαγγα του ίδιου δαχτύλου. Και τέλος, χαϊδέψτε τη μύτη του μεγάλου δαχτύλου. Αν ασχοληθείτε για λίγα λεπτά και με τα δύο πέλματα, το αίσθημα ανακούφισης θα είναι άμεσο.
Φωτίστε την επιδερμίδα σας: Η ρεφλεξολογία αποτελεί ιδανική θεραπεία για τα προβλήματα ενός υπερευαίσθητου ή προβληματικού δέρματος. Όλα τα μασάζ έχουν ως στόχο να βελτιώνουν τη λειτουργία των οργάνων και να καθαρίζουν το σώμα από τις τοξίνες, με αποτέλεσμα να επωφελείται σε κάθε περίπτωση το δέρμα, το οποίο δείχνει γρήγορα πιο φρέσκο και αναζωογονημένο. Ιδιαίτερα αποτελεσματικό προς αυτή την κατεύθυνση είναι το μασάζ στο πέλμα του δεξιού ποδιού, στο αντανακλαστικό σημείο του συκωτιού: βρίσκεται στο «μαξιλαράκι» κάτω από το τέταρτο και το πέμπτο δάχτυλο.
Αντιμετωπίστε τους κοιλιακούς πόνους: Για να καταπολεμήσετε τις διαταραχές που οφείλονται σε μία κακή πέψη, κάντε μασάζ στα σημεία που θα βρείτε καθώς κατεβείτε από τα μεγάλα δάχτυλα και ακριβώς μόλις διασχίσετε το μεγάλο «μαξιλαράκι». Κινήστε τον αντίχειρά σας πάνω-κάτω πολλές φορές στο εν λόγω σημείο. Αν ο πόνος στην κοιλιά σχετίζεται με την εμμηνορρυσία, τότε προλάβετέ τον πραγματοποιώντας αυτό το μασάζ στο τέλος του κύκλου (όταν δηλαδή τελειώνουν οι εκκρίσεις).
Απολαύστε όνειρα γλυκά: Πολλές φορές, η αϋπνία οφείλεται σε έναν έντονο εκνευρισμό. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να κάνετε μασάζ με φορά αντίθετη από τους δείκτες του ρολογιού στο σημείο του ποδιού όπου αντανακλάται το ηλιακό πλέγμα, δηλαδή στο «μαξιλαράκι» που βρίσκεται κάτω από το τρίτο δάχτυλο. Η διέγερσή του είναι κάποιες φορές τόσο αποτελεσματική που οι ασθενείς αποκοιμιούνται κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Αν κάνετε μασάζ στο ίδιο σημείο ακολουθώντας όμως τη φορά που έχουν οι δείκτες του ρολογιού, θα πετύχετε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: μεγαλύτερη ζωντάνια.
Αγιουρβέδα - η ινδική ιατρική
Όπως και η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, έτσι και η ινδική στοχεύει όχι μόνο στη θεραπεία των ασθενειών, αλλά και στην πρόληψή τους. Η περίφημη Αγιουρβέδα έχει τις ρίζες της στην παράδοση Samkhya, μία από τις μεγάλες ινδικές φιλοσοφίες, που διδάσκει ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ανεπανάληπτος. Η φύση του καθορίζεται από αυτή των γονιών του και από τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες τη στιγμή της σύλληψής του.
Ο θεραπευτής λοιπόν προτείνει εξατομικευμένες θεραπείες, μετά από μία προσεκτική διάγνωση, στην οποία λαμβάνονται υπόψιν τα ψυχοσωματικά χαρακτηριστικά του ασθενούς. Στόχος του είναι να ανακαλύψει ποια από τα τρία στοιχεία που κυβερνούν την ύλη, τα λεγόμενα Dosha, κυριαρχεί στον ασθενή.
Το στοιχείο “Vata” συνδέεται με την κίνηση και κυριαρχεί συνήθως στους δυναμικούς και νευρικούς ανθρώπους, ενώ αντιθέτως το στοιχείο “Kapha” σχετίζεται με τη σταθερότητα και χαρακτηρίζει τους οκνηρούς.
Τέλος, το “Pitta” είναι το στοιχείο της μεταμόρφωσης και συνήθως χαρακτηρίζει τους αποφασιστικούς και ελαφρώς επιθετικούς ανθρώπους.
Σύμφωνα με την ινδική ιατρική, το σώμα, το πνεύμα και η ψυχή είναι διαφορετικές εκδηλώσεις της ίδιας οντότητας. Οι ασθένειες αποκαλύπτουν μία ανισορροπία ανάμεσα σε αυτές τις τρεις πλευρές και για να θεραπευτούν, απαιτείται κατά συνέπεια μεγαλύτερη αυτοσυναίσθηση.
Τα σπορ της Ανατολής
Ένα κοινό σημείο αναφοράς μεταξύ των αρχαίων ανατολίτικων ιατρικών και της δυτικής ιατρικής; Όλες προτείνουν τη συστηματική σωματική άσκηση. Μία συνήθεια ζωής που συμβάλλει στη διατήρηση ενός καλλίγραμμου σώματος και ενός υγιούς οργανισμού, ενώ την ίδια στιγμή ευνοεί την πνευματική διαύγεια και την καλή διάθεση. Ανακαλύψτε παρακάτω τις πιο δημοφιλείς ανατολίτικες ασκήσεις.
Γιόγκα σημαίνει ένωση. Είναι μία πρακτική που, μέσω από μία σειρά στάσεων (Asana), ενισχύει την συναίσθηση που έχουμε για τον εαυτό μας, το σώμα μας και τις ικανότητές μας.
Τα οφέλη: Η γιόγκα χαρίζει ηρεμία και πνευματική σταθερότητα, προάγοντας μία πιο καθαρή και αισιόδοξη εικόνα της πραγματικότητας. Την ίδια στιγμή, επιτρέπει τη διατήρηση του μυϊκού τόνου και αυξάνει την αντοχή στην κόπωση.
Για ποιους ενδείκνυται: Ενδείκνυται για όλους, όμως θα πρέπει να πραγματοποιείται με ελαφρώς διαφορετικό τρόπο ανάλογα με την ηλικία και τη φυσική κατάσταση, ειδικά αν υπάρχουν διαταραχές, όπως πόνοι στην πλάτη.
Το tai chi βασίζεται στην εκτέλεση συγκεκριμένων χορογραφιών, που προβλέπουν ρευστές και αρμονικές κινήσεις και πραγματοποιούνται είτε ατομικά, είτε ομαδικά.
Τα οφέλη: Προσφέρει ένα διάχυτο αίσθημα χαλάρωσης και εσωτερικής γαλήνης. Επιπλέον, βελτιώνει τη στάση του σώματος και χαρίζει καλύτερη αυτοσυναίσθηση, ενισχύοντας το δέσιμο μεταξύ σώματος και πνεύματος.
Για ποιους ενδείκνυται: Ενδείκνυται ιδιαιτέρως για όσους τείνουν να σωματοποιούν το στρες και τις εντάσεις και να ταλαιπωρούνται από κολίτιδα και αϋπνία. Αντιθέτως, δεν είναι κατάλληλο για όσους αναζητούν ένα δυναμικό σπορ: οι χορογραφίες είναι αργές και επαναλαμβανόμενες.
Το kendo είναι η παραδοσιακή γιαπωνέζικη ξιφασκία, που πραγματοποιείται με τη χρήση ενός ξίφους από μπαμπού, το λεγόμενο shinai και πανοπλία.
Τα οφέλη: Το kendo ενισχύει τη μυϊκή δύναμη και βελτιώνει τα αντανακλαστικά, ενώ χαρίζει και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Για ποιους ενδείκνυται: Σε γενικές γραμμές, μετά την ηλικία των 6-8 ετών, αυτή η πολεμική τέχνη ενδείκνυται για όλους, αλλά κυρίως για όσους αναζητούν μία αθλητική δραστηριότητα που να τους χαρίζει δύναμη σε επίπεδο σώματος, αλλά και χαρακτήρα, συμβάλλοντας καταλυτικά στην καταπολέμηση της ντροπαλότητας.
Από την Κίνα με... ενέργεια
Στόχος της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής είναι να συμβάλλει στην κατάκτηση και τη διατήρηση μιας κατάστασης ισορροπίας, ρυθμίζοντας τη ροή των ενεργειών που διασχίζουν το σώμα. Ο θεραπευτής ακολουθεί μια πρωτότυπη προσέγγιση, αφού λαμβάνει υπόψιν του όχι μόνο τις σωματικές διαταραχές του ασθενούς, αλλά και τις συναισθηματικές. Αυτό συμβαίνει γιατί τα συναισθήματα, αν και αποτελούν μέρος της ανθρώπινης φύσης, μπορούν να αποτελέσουν αιτία ασθενείας όταν είναι πολύ έντονα και διαρκούν στο χρόνο.
Ο θεραπευτής εξετάζει τον ασθενή στο σύνολό του, μελετώντας τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, τους ρυθμούς, ακόμα και την ποιότητα του ύπνου του. Με αυτόν τον τρόπο, προβαίνει σε εξατομικευμένες θεραπείες, ακόμα κι όταν τα συμπτώματα που εμφανίζουν διαφορετικοί άνθρωποι είναι ακριβώς τα ίδια. Ένας κοινός πονοκέφαλος, για παράδειγμα, αντιμετωπίζεται με διαφορετική θεραπεία ανάλογα με την περίπτωση: είτε με βελονισμό, είτε με διατροφή, είτε με μασάζ, είτε με σωματική άσκηση, είτε με μεθόδους που στόχο έχουν τη βελτίωση της ψυχικής κατάστασης.
Φυσικές ιδέες από την Ανατολή
Η ανατολίτικη ιατρική προτείνει πολλές φυσικές λύσεις που είναι σε θέση να θεραπεύουν και να ενισχύουν τον οργανισμό.
- Το ginseng αποτελεί ένα φυσικό τονωτικό. Υπάρχει σε πολλά συμπληρώματα διατροφής, έχει διεγερτικές ιδιότητες και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις σωματικού και πνευματικού στρες, σε περιόδους εξάντλησης ή κατά τη διάρκεια ανάρρωσης.
- Ο ελευθερόκοκκος έχει παρόμοια δράση με το τζίνσενγκ. Από τη ρίζα του αποστάζονται ουσίες που ενισχύουν τη μνήμη και γενικότερα την πνευματική λειτουργία. Σίγουρα, αποτελεί πολύτιμο βοήθημα για όσους διαβάζουν ή εργάζονται σκληρά.
- Το ginkgo-biloba είναι κατάλληλο για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με την κυκλοφορία του αίματος, αφού δυναμώνει τις φλέβες και τα τριχοειδή αγγεία.
- Ο αστράγαλος είναι ένα βότανο που τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και γι’ αυτό είναι κατάλληλο για όσους αναρρώνουν μετά από ένα κρυολόγημα, αλλά και για όσους θέλουν να το προλάβουν.
Διαβάστε επίσης...

Καλή Υγεία Με … Ήπιες Ασκήσεις! Γιατί Η Γυμναστική Χρόνια Δε Κοιτά
Καλή Υγεία Με Ήπιες Ασκήσεις
Περισσότερα
Πώς το παιχνίδι μπορεί να μεταμορφώσει την ερωτική σας ζωή
Ψάχνετε να αναζωογονήσετε μια πεθαμένη φλόγα; Δοκιμάστε τη δύναμη του παιχνιδιού.
Περισσότερα
Αλλεργία στη σοκολάτα:Πως εμφανίζεται και με ποιο τρόπο μπορείτε να την αντιμετωπίσετε;
Αλλεργία στη σοκολάτα:Πως εμφανίζεται και με ποιο τρόπο μπορείτε να την αντιμετωπίσετε;
Περισσότερα