Θα Πρέπει Να Του Εκμυστηρεύομαι Τα Πάντα;

Θα Πρέπει Να Του Εκμυστηρεύομαι Τα Πάντα;

Θα Πρέπει Να Του Εκμυστηρεύομαι Τα Πάντα;

Είναι γεγονός ότι η ειλικρίνεια αποτελεί θεμέλιο λίθο για μια καλή σχέση. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κάποιες φορές που η απόλυτη διαφάνεια δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τη διατήρηση της σταθερότητας ανάμεσα στο ζευγάρι. Όπως επισημαίνουν και οι ψυχολόγοι, κάποια πράγματα είναι καλύτερα να μην τα εξομολογούμαστε ποτέ!

Η απόλυτη ειλικρίνεια και η λεκτική «ακράτεια» δεν ενδείκνυνται ούτε για το πιο ισορροπημένο ζευγάρι. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο καθένας από μας πρέπει να έχει ένα μικρό κουτάκι όπου να φυλάσσει ένα πολύτιμο μέρος της ταυτότητας του.

Στην αρχή ενός μεγάλου έρωτα έχουμε την τάση στην μοιραζόμαστε τα πάντα με το σύντροφό μας, να του αποκαλύπτουμε όλα όσα έχουν γίνει στην καθημερινότητά μας, όλα όσα σκεφτόμαστε και όλα όσα σχεδιάζουμε για το μέλλον. Μας καταλαμβάνει μια μεθυστική επιθυμία να γίνουμε ένα με εκείνον, να ξέρει τα πάντα ο ένας για τον άλλον, να αναπτυχθεί τέτοιο επίπεδο συνενοχής και ένωσης που να μην μπορεί τίποτα να μπει ανάμεσά μας και να μας χωρίσει. Όσο καταλαγιάζει όμως ο έρωτας και η σχέση σταθεροποιείται, τότε αρχίζουμε ασυναίσθητα να αποκρύπτουμε πράγματα, κάτι το οποίο μας προκαλεί ενοχές. Κι εκεί προκύπτει το εύλογο ερώτημα: «Είναι απαραίτητο να του τα λέω όλα;»

«Αθώα» μυστικά
Από τα πράγματα που συνήθως αποσιωπούνται τη σημερινή εποχή είναι τα «εικονικά φλερτ». Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και η ηλεκτρονική ανταλλαγή μηνυμάτων μας κάνουν να γινόμαστε λεκτικά διαχυτικοί με τους άλλους, κάτι το οποίο φροντίζουμε να κρατάμε κρυφό στη συνέχεια από το σύντροφό μας.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αυτό που μετράει είναι να αναζητούμε την πραγματική σημασία των εμπειριών που βιώνουμε. Θα πρέπει δηλαδή να αναρωτηθούμε γιατί επιδιώκουμε εμπειρίες που στη συνέχεια αποκρύπτουμε με ένα αίσθημα ενοχής. Είναι σημαντικό να υπάρχει συναίσθηση, η οποία να μας επιτρέπει να χαρακτηρίζουμε την ίδια εμπειρία ως
«αθώο παιχνίδι» ή αντιθέτως ως «επικίνδυνη επίθεση κατά της σχέσης»: μόνο αφού ότι της έχουμε δώσει ένα όνομα, μπορούμε υπεύθυνα να επιλέξουμε αν είναι κάτι που θα πρέπει να μοιραστούμε ή όχι με το σύντροφό μας.

Σκέψεις και λέξεις
Συχνά όμως, πέρα από πράξεις ή «εξωτερικές» σχέσεις, τείνουμε να μην εκμυστηρευόμαστε σκέψεις, οι οποίες μπορεί να είναι δύο ειδών: προσωπικές ή σχετικές με τη σχέση. Στην πρώτη περίπτωση, για παράδειγμα σε περιόδους αντιμετώπισης δυσκολιών στον εργασιακό τομέα ή σε στιγμές ανασφάλειας, επιλέγουμε να μην ανοιγόμαστε στον παρτενέρ μας για να μην τον φορτώσουμε και με τις δικές μας έννοιες. Οι ειδικοί αποκαλύπτουν ότι στην περίπτωση που δεν φτάνουμε σε σημείο να απομακρυνθούμε από εκείνον και τα προβλήματα δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρά, τότε η διακριτικότητα μπορεί να είναι μια πράξη ωριμότητας και υπευθυνότητας: είναι πολύ εγωιστικό να εκτονώνουμε συνέχεια στο σύντροφό μας όλες τις σκέψεις και τις ανησυχίες μας, παίρνοντας ως δεδομένο ότι εκείνος είναι πάντα έτοιμος ή αρκετά δυνατός για να μας υποστηρίξει.

Δεν είναι πατέρας ή  ψυχολόγος …
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι καλό να συζητάμε μαζί του και να ζητάμε την υποστήριξη και την προστασία του, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι εκείνος δεν είναι ούτε ο πατέρας μας, ούτε ο ψυχοθεραπευτής μας. Οι ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι το να υπάρχει μια προσωπική διάσταση την οποία να μη μοιραζόμαστε με το σύντροφό μας αποτελεί μία υγιή διατήρηση των ατομικών ορίων μας.
Ακόμα κι αν οι ανησυχίες και οι φόβοι μας αφορούν την εξέλιξη της σχέσης μας, συστήνεται να τις αναλύουμε πρώτα μόνοι μας πριν τις εξωτερικεύσουμε: κάτι το οποίο για μας αποτελεί ένα παροδικό σύννεφο, απ’ τη στιγμή που θα εκφραστεί λεκτικά απειλεί να λάβει μεγαλύτερες από τις δέουσες διαστάσεις.

Σεξουαλικές φαντασιώσεις

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται και οι αποκαλύψεις σε ό,τι αφορά τις σεξουαλικές φαντασιώσεις. Οι ειδικοί είναι αντίθετοι με τον υπέρμετρο ενθουσιασμό και την απόλυτη άνεση σε τέτοιου είδους εξομολογήσεις. Μπορεί να είναι διεγερτικό να μοιραζόμαστε με τον ερωτικό μας σύντροφο όλα όσα φανταζόμαστε κάτω από τα παπλώματα, όμως θα πρέπει πρώτα να αξιολογούμε τις εξομολογήσεις μας. Για παράδειγμα, αν η αγαπημένη μας φαντασίωση είναι να σκεφτόμαστε ότι κάνουμε έρωτα με έναν άγνωστο ή ακόμα χειρότερα με έναν κοινό μας γνωστό, θα πρέπει να το σκεφτούμε πολύ καλά πριν το αποκαλύψουμε στον παρτενέρ μας. Αυτό που για μας μπορεί να είναι διεγερτικό και να κάνει πιο πλούσια και δυναμική τη σεξουαλική μας ζωή, για εκείνον μπορεί να μετατραπεί σε έναν εφιάλτη που να τον κάνει να νιώθει ανασφαλής και ότι απειλείται από την φανταστική παρουσία ενός τρίτου προσώπου με το οποίο να μπει κατευθείαν σε ανταγωνισμό.
Η απόλυτη ειλικρίνεια και η λεκτική «ακράτεια» δεν ενδείκνυνται ούτε για το πιο ισορροπημένο ζευγάρι. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο καθένας από μας έχει ένα μικρό κουτάκι όπου φυλάσσει ένα πολύτιμο μέρος της ταυτότητας του. Είναι ένας χώρος προσωπικός και συχνά εύθραυστος, γι' αυτό και χρήζει προστασίας και διακριτικότητας.

Να το ομολογήσετε; Ναι ή όχι;
Συνήθως, ο πειρασμός να εκμυστηρευτούμε κάτι κρυφό στον σύντροφό μας έρχεται μετά από μια δική του ερωτική εξομολόγηση και μια έκκληση να του αποκαλύψουμε πόσο πολύ τον αγαπάμε και πόσο ιδιαίτερος είναι για μας. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή της πολύτιμης αρμονίας και ιδιωτικότητας, μας καταλαμβάνει η επιθυμία να του ομολογήσουμε αυτό που κρατούσαμε για μας φοβούμενοι ότι μπορεί να τον εκνευρίσουμε ή να τον απογοητεύσουμε, αυτό που μας έκανε να νιώθουμε ότι τον εξαπατούμε και ότι δεν αξίζουμε την αγάπη του, επειδή του αποκρύπτουμε πράγματα… και έτσι μπαίνουμε στον πειρασμό να του το αποκαλύψουμε για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς μαζί του.
Οι ειδικοί όμως υποστηρίζουν ότι μπορούμε να απολαμβάνουμε 100% τις ερωτικές εξομολογήσεις του συντρόφου μας και να αποβάλλουμε τις ενοχές ακόμα κι αν του κρύβουμε ορισμένα πράγματα.

Πριν ανοίξετε το στόμα σας αναρωτηθείτε…

Πριν λοιπόν ανοίξουμε το στόμα μας, είναι καλό να θέσουμε τις εξής ερωτήσεις:
Θα τον πληγώσω με αυτήν την αποκάλυψη;
Θα απειληθεί η σχέση μας;
Θα προτιμούσε να μην γνωρίζει αυτό που σκοπεύω να του πω;
Θέλω απλά να έχω τη συνείδησή μου καθαρή;

Μήπως θέλω να εκτονώσω πάνω του κάτι που δεν θέλω να αντιμετωπίσω μόνη μου;

Αν σε όλες αυτές τις ερωτήσεις η απάντηση είναι «ναι», τότε η σιωπή είναι χρυσός!